Kirkkoniemi


Tämä Kirkkoniemi sijaitsee Laukaassa Tarvaalan kylässä. Tätä paikkaa etsittiin jo vuosi sitten, mutta silloin päädyttiin lähellä sijaitsevalle muinaismuistoalueelle. Sieltä muinoin kerrotaan löytyneen punamultahaudat, jotka Museovirasto on ajoittanut kaudelle 3300-2500 eKr. Sekin tietysti ihan historiallisesti kiinnostava paikka, mutta me etsittiin nyt jotain muuta. Silloin vuosi sitten ei jotenkin uskallettu jatkaa tietä eteenpäin, koska se näytti lähinnä jonkun pihatieltä. Nytkin löydettiin itsemme ensiksi taas sieltä kalmiston maastoista ja siellä aikamme käveltyämme ja vuorotellen reittejä toisillemme ehdotellen päätettiin hypätä autoon ja ajaa tie loppuun. Ihan jo senkin takia, että tämä nainen alkoi olla aika nälkäinen.. Eli siis jos olette tällä suunnalla niin rohkeasti vaan Hartikantie loppuun ;) 

Aivan ensiksi paikalta löytyy Hartikan kirkkomaa raunioineen. Kirkko tänne oli rakennettu vuosina 1589-1591. Kirkkomaalle johtavan portin sisäpuolella on näkyvissä kiviä, jotka ovat olleet sisäänkäynnin kynnyksellä. Suojakatoksessa kirkkomaan perällä säilytetään kirkon luoteisnurkan kuutta salvoshirsikerrosta. Nykyään kirkkomaalle on rakennettu puinen alttari, risti ja kellotapuli. Seurakunta järjestää täällä edelleen hartauksia. Juuri sunnuntaina vähän ennen meidän paikalle saapumista sellainen olisi ollut. Seuraava hartaus sitten jouluaattona.


Kirkkomaan jälkeen ajetaan ihan tien loppuun, jonne auton voi hyvin jättää. Tämän jälkeen seurataan vain polkua. Kirkkoniemen päässä sijaitsee laavu, kaksi nuotiopaikkaa, ulko-WC sekä puukatos. Kirkkoniemeen pääsee rantautumaan hyvin myös veneellä. Me valittiin nuotiopaikoista toinen, joka sijaitsi pienen hiekkarannan vieressä. Aurinko paistoi ja makkara maistui. Vesi oli suht lämmintä ja hyvin viihdyttiin siellä muutamia tunteja. Tätä retkipaikkaa voin suositella lähes kaikille. Polku nuotiopaikoille on helppo kävellä ja ranta sellainen, että pienimmätkin lapset siinä hyvin voivat uiskennella. 


Noin muuten viikonloppuna katseltiin lähinnä kisoja. Yksi pesäpallo-ottelu katsomosta kentän laidalla ja muuten televisiosta MM-kisoja. Siksi tällainen pieni retki aurinkoisena sunnuntaina teki oikeastaan ihan hyvää ja tuli taas nähtyä joku meille ihan uusi paikka. Ehkä nää retketkin tästä taas vähenee, kun ilmat kylmenee ja blogissa on taas muitakin juttuja ;) 

Oikein mukavaa alkanutta viikkoa sinne!

Ruut

2 kommenttia

  1. Ihana retki teillä ollut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä todella mukava ja ilmakin sattui just täydelliseks vaikka oli luvattu sadetta koko päivä :)

      Poista