Keskiviikon kollaasi

Karoliinan portaat


Me ollaan tässä vajaan parin vuoden aikana tutkittu ahkerasti Laukaan metsiä ja erilaisia retkipaikkoja, joista olenkin tänne blogiin aina yrittänyt kirjoitella, jos joku kaipaa retkivinkkejä. Tuosta sivupalkin Retket-tunnisteesta pääset meidän retkiä seuraamaan :) 

Viime viikonloppuna lähdettiin käymään vähän kauempana. Kymönkosken kylässä Viitasaarella katsomassa Karoliinan portaita. Oltiin täällä käyty jo vuosi sitten. Silloin jätettiin auto parkkipaikalle ja käveltiin perille. Nyt mentiin vesiä pitkin. Jälkimmäinen vaihtoehto onnistuu myös ilman omaa venettä, koska järvelle voi vuokrata kanootteja yms täältä. Vesireittiä suosittelen jo ihan pelkästään senkin takia, että järvellä on muutama hyttynen vähemmän ;) 

Karoliinan portaat on nimetty yhdeksi Keski-Suomen seitsemästä matkailuihmeestä. Ihmeteltävää kyllä riittääkin. Miten joku on oikeasti voinut tuosta noin vaan kiivetä? Jyrkänne on hyvin jyrkkä ja irtoavien kivien vaara on olemassa. Liikkuminen tapahtuukin omalla vastuulla. Olen käynyt usein täällä, mutta kertaakan en ole itse uskaltanut samaan kuin Karoliina aikoinaan. Tosin seuralaiseni ovat tässäkin asiassa olleet hieman rohkeampia.. 

Karoliina Raatikaisen (1848-1918)  kerrotaan olleen kuppari-kansanparantaja joka on kulkenut kotiinsa pitkin näitä luonnon muovaamia portaita kallioseinämässä. Lisäksi kerrotaan, että kirkonkirjoista on löytynyt merkinnät Erik ja Karoliina Raatikaisen tulosta Suovanlahdelta Kymönkoskelle 1878. Vuonna 1891 he muuttivat Haapaniemen Itävuorella sijainneeseen Itäniemen Mäkitupaan. Mäkituoa oli vaatimaton savutupa, jonka lattiala oli kallio. Tämä tupa toimi kuusilapsisen perheen asuntona. Luonnonkivistä tehty savu-uuni toimi myös kiukaana, joten asumusta käytettiin myös saunana. Raatikaiset myivät torppansa 6. tammikutta 1908 kauppakirjalla, 360 markalla. Myöhemmin samana vuonna Erik kuoli. Karoliina asui tuvassa vuoteen 1914. 
(http://retkipaikka.fi/vapaa/karoliinan-portaat-kansanparantajan-jyrkka-oikotie-viitasaari/) 

Retkeily on vaan mukavaa. Sitä mihin seuraavaksi päädytään, en vielä tiedä. Nyt täällä jatketaan ihan tavallista keskiviikon iltapäivää. Elokuu alkoi eilen ja se päivä kuluikin lähes kokonaan pihahommissa. Tänään sateisena päivänä sain vieraiksi siskoni lapsineen ja käytiin vähän seikkailemassa metsässä ja rannalla. Oltiinkin ainoat, jotka tuonne olivat uskaltaneet. Pienen reippailun jälkeen leffa ja leffaherkut tekivät hyvää. Tämä entinen päiväkodin tätönen yrittää karaista noita muitakin, että sadesäällä ulkoilu voi olla mukavaakin ;)


Hyvää keskiviikkoa teille!Ruut


2 kommenttia